RECEPT TÝDNE: Gougères – francouzské sýrové bochánky

Ingredience

  • 200g nastrouhaného sýru Gruyere (příp. čedaru),
  • 200g hladké mouky,
  • 120g másla,
  • 100ml mléka,
  • 100ml vody,
  • 2 velká vejce,
  • špetka soli,
  • mletý pepř,
  • špetka muškátového oříšku

 

Postup

Smíchejte mléko, vodu, máslo, sůl a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přisypte mouku a míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto držící pohromadě a odlepující se od stěn kastrolu. Poté těsto vložte do mísy a nechte asi minutu vychladnout. Postupně do něj zapracujte vejce. Neustále míchejte, i když vám bude v první chvíli připadat, že se vejce nechce se zbytkem těsta spojit. Nakonec přidejte sýr, špetku pepře a muškátový oříšek. Těstem naplňte cukrářský sáček a na plech, vyložený pečicím papírem, mírným stlačením tvořte „oříšky“ o velikosti čajové lžičky. Nechte mezi nimi prostor alespoň 2cm. Na závěr můžete ještě bochánky posypat sýrem. Vložte do trouby rozehřáté na 220 °C a pečte asi 20 minut, dokud bochánky nenaběhnou a nezezlátnou.

 

Budou se vám hodit: