Milujeme čokodorty. Zkuste pečený čokoládový nebo dort z filmu Jak se zbavit nevěsty

 

Jestli jste blázni do čokolády a dortů, tyto dva recepty si zamilujete:

 

Pečený čokoládový dort


Suroviny:

4 ks kvalitní hořké čokolády (400 g), 200 g másla, 6 vajec (žloutky a bílky), 18 g krystalového cukru. Na dozdobení: čokoládové hoblinky, šlehačka, jahody


Ve vodní lázni rozpusťte máslo a přidejte nalámanou čokoládu. V míse vyšlehejte bílky s cukrem, přidejte žloutky, a nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Těsto vlijte do formy a pečte při teplotě 170 °C 30 minut. Dort nechejte pozvolna zchládnout do druhého dne. Před podáváním dozdobte čokoládovými hoblinkami, šlehačkou a jahodami.

 

Čokoládová nevěsta

Kakaový korpus

  • 5 vajec
  • 167 g cukru krupice
  • 110 g hladké mouky
  • 40 g kakaa

Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přesejte dohromady mouku s kakaem a následně pomalu přidávejte do vyšlehaných vajec. Nalijte do kulaté formy a pečte na 200 °C asi 9 minut.

Krém Anglaise

  • 250 g mléka
  • 250 g smetany
  • 100 g žloutků
  • 50 g cukru krupice
  • 6 plátků želatiny

Plátky želatiny dejte do vody podle návodu. Smíchejte žloutky s cukrem. Smetanu dohromady s mlékem ohřejte, do teplé směsi přidejte žloutky s cukrem a za stálého míchání přiveďte na teplotu 84 °C. Zhoustlý krém odstavte z tepla a vmíchejte do něj změklou želatinu.

Krém Anglaise slouží jako základ pro tvorbu různých čokoládových mousse (pěn) – hořké, mléčné, Dulcey a bílé – ze kterých se celý dort skládá.

Čokoládové mousse

Krém Anglaise si rozdělte na 4 díly. Čtyři druhy kvalitních čokolád (nejlépe značky Valrhona) – hořkou, mléčnou, typ Dulcey a bílou – po 50 g si zvlášť rozehřejte ve vodní lázni a smíchejte s rozděleným krémem. Vyšlehejte 250 g smetany ke šlehání a tuhou šlehačku rozdělte mezi díly krému.

Dort vytvořte vrstvením krémů na korpus od nejtmavšího po nejsvětlejší.

 

Mohou se vám hodit: