Jestli jste blázni do čokolády a dortů, tyto dva recepty si zamilujete:
Suroviny:
4 ks kvalitní hořké čokolády (400 g), 200 g másla, 6 vajec (žloutky a bílky), 18 g krystalového cukru. Na dozdobení: čokoládové hoblinky, šlehačka, jahody
Ve vodní lázni rozpusťte máslo a přidejte nalámanou čokoládu. V míse vyšlehejte bílky s cukrem, přidejte žloutky, a nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Těsto vlijte do formy a pečte při teplotě 170 °C 30 minut. Dort nechejte pozvolna zchládnout do druhého dne. Před podáváním dozdobte čokoládovými hoblinkami, šlehačkou a jahodami.
Kakaový korpus
Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přesejte dohromady mouku s kakaem a následně pomalu přidávejte do vyšlehaných vajec. Nalijte do kulaté formy a pečte na 200 °C asi 9 minut.
Krém Anglaise
Plátky želatiny dejte do vody podle návodu. Smíchejte žloutky s cukrem. Smetanu dohromady s mlékem ohřejte, do teplé směsi přidejte žloutky s cukrem a za stálého míchání přiveďte na teplotu 84 °C. Zhoustlý krém odstavte z tepla a vmíchejte do něj změklou želatinu.
Krém Anglaise slouží jako základ pro tvorbu různých čokoládových mousse (pěn) – hořké, mléčné, Dulcey a bílé – ze kterých se celý dort skládá.
Čokoládové mousse
Krém Anglaise si rozdělte na 4 díly. Čtyři druhy kvalitních čokolád (nejlépe značky Valrhona) – hořkou, mléčnou, typ Dulcey a bílou – po 50 g si zvlášť rozehřejte ve vodní lázni a smíchejte s rozděleným krémem. Vyšlehejte 250 g smetany ke šlehání a tuhou šlehačku rozdělte mezi díly krému.
Dort vytvořte vrstvením krémů na korpus od nejtmavšího po nejsvětlejší.