6 tipů na jarní salátové zálivky

Listovým salátům všech možných druhů a barev právě začíná sezóna a s tou správnou zálivkou nemusíte pro perfektní jarní oběd nebo přílohu chodit daleko. Čerstvé křupavé listy dostávají ve spojení se správnou kombinací na první pohled obyčejných surovin zcela nový chuťový rozměr, a navíc se hodí takřka ke každému jídlu. Pro spoustu lidí je salát nezbytnou součástí zdravého životního stylu, někdo si bez něj nedokáže představit venkovní grilování.

Ať už jste salátových dresinků vyzkoušeli nespočet a hledáte novou inspiraci, nebo s nimi teprve začínáte, sestavili jsme pro vás několik nápadů na oživení vašeho příštího salátového hodování. Přísady stačí nalít do Univerzálního šejkru PRESTO, protřepat a je hotovo!

Francouzská vinaigrette (zálivka)

-          ½ hrnku olivového oleje (lze použít ochucený bylinkami, které se hodí k hlavnímu chodu)

-          1–2 lžíce červeného vinného octa

-          1 lžička dijonské hořčice

-          ½ šalotky nasekané najemno

-          špetka soli

 

Řecká vinaigrette

-          ¼ hrnku olivového oleje

-          2 lžíce červeného vinného octa

-          2 stroužky česneku

-          1 citron

-          1 lžička sušeného oregana

-          ½ lžičky soli

-          čerstvě mletý pepř

 

Rajčatovo-bazalková vinaigrette

-          1 hrnek olivového oleje (pro výraznější chuť lze část nahradit olejem ze sušených rajčat)

-          ¼ hrnku červeného vinného octa

-          1 lžička dijonské hořčice

-          2 stroužky česneku

-          ½ hrnku lístků bazalky

-          1 hrnek oloupaných rajčat

 

 

Citronovo-koprová vinaigrette

-          ¼ hrnku koprového olivového oleje

-          1 lžíce bílého vinného octa

-          3 lžíce citronové šťávy

-          ½ lžíce dijonské hořčice

-          1 lžička najemno nasekaného kopru

-          1 lžička medu

-          špetka soli a pepře

 

Dresink z modrého sýru

-          ½ hrnku zakysané smetany

-          ½ hrnku sýru s modrou plísní

-          šťáva z ½ citronu

-          1 lžička rozmarýnového oleje

-          špetka soli

-          čerstvě mletý pepř

  

Avokádový dresink

-          1 zralé avokádo

-          ¼ hrnku bílého vinného octa

-          ¾ hrnku olivového oleje

-          šťáva z 1 citronu

-          sůl a pepř

 

Všechny ingredience na zálivku dobře promíchejte nebo protřepejte v šejkru, případně rozmixujte ve stolním mixéru. Ochucený olej si snadno připravíte s vychytanou Nádobou na olej VITAMINO s vyluhovacím sítkem.