Jak na výrobu domácího másla?

| Štítky: Aktuality

Bez kusu kvalitního másla se při přípravě krémových omáček, lecjakých pečených dobrot nebo třeba i zdánlivě obyčejných volských ok prostě neobejdete. Pokud byste se ho pokusili nahradit rostlinným olejem, jednak byste se připravili o jeho lahodnou sladkou mléčnou chuť, a navíc by vám ve většině případů vznikla pouze mastná napodobenina původní pochoutky. Jak tedy vyzrát na aktuální „máslovou krizi“? Vyrobte si máslo doma! S našimi tipy si navíc můžete přichystat neobvyklé příchutě, které máslo pozvednou do zcela nových chuťových sfér.

Jak na výrobu domácího másla s TESCOMOU

Z hlediska ingrediencí je nejdůležitější minimálně 33% smetana – čím tučnější seženete, tím více másla vyrobíte. Ideální je samozřejmě smetana domácí nebo z místní farmy, bude totiž nejčerstvější. Orientační poměr vložené a výsledné suroviny, se kterým můžete počítat, je 250 ml (běžný kelímek) smetany na 100 g másla.

Postupů na výrobu másla ze smetany byste zřejmě našli spoustu, většinou ale obsahují výkonný elektrický šlehač, spoustu dalšího nádobí, plátýnek a bůhvíčeho ještě (včetně vlastních rukou). Pokud upřednostňujete čistý, rychlý a elegantní způsob, který se navíc ze všeho nejvíc blíží původnímu opravdovému stloukání másla, bude se vám hodit Nádoba pro přípravu másla DELLA CASA . Po nalití 250 ml 33% smetany stačí 2 minuty šlehat – a je hotovo! Cedicím otvorem slijete podmáslí (na kterém doporučujeme okamžitě si pochutnat, i když vám podmáslí z obchodu nikdy nijak zvlášť nechutnalo – nedá se to vůbec srovnávat!) a zbylé máslo vytvarujte v Máslence DELLA CASA . Získáte tak dvě delikatesy v jednom a ještě budete mít z jejích domácí výroby dobrý pocit.

slevani_podmasli.jpg

Ochucené máslo 10x jinak

Když už si dáte práci s výrobou kvalitního domácího másla, zkuste ho také ochutit – ať už naslano nebo nasladko, určitě si svou oblíbenou příchuť najdete. Postup je jednoduchý – s čerstvým máslem dobře promíchejte uvedené ingredience v množství podle vaší chuti.

krajic_chleba_maslo.jpg

1.       nasekané bylinky (např. tymián, rozmarýn, kopr), prolisovaný česnek, hrubozrnná sůl

2.       šťáva a kůra z limetky, čerstvé nebo sušené chilli

3.       šťáva a kůra z citronu, nasekaný čerstvý koriandr

4.       nasekaná čerstvá bazalka, nasekaná sušená rajčata naložená v oleji, nastrouhaný parmezán

5.       sýr s modrou plísní, nasekaná pažitka nebo jarní cibulka

6.       med, opražené a nasekané lískové oříšky, skořice

7.       arašídové máslo, kakao

8.       javorový sirup, nasekané pekanové ořechy, nasekané sušené brusinky

9.       vanilková semínka, šťáva a kůra z pomeranče

10.    tekutý karamel, sůl